Mark och Kupa drivs av Kajsa Markne, som tidigare arbetat som anställd naturvårdare i Stockholms skärgård under 13 år och samtidigt levt som minibonde med kor, får och höns. Biodlingen började jag med år 2012, men det var först när jag 3 år senare flyttade från skärgården till Dalarna, som det blev något att satsa mer på. På skärgårdsön blev det inte särskilt stor honungsskörd.

Om mig: Älskar kor. Jag är uppväxt i Dala-Husby och Hedemora, men direkt efter gymnasiet flyttade jag till min pappa, som ärvt ett hus i Stockholms skärgård. I skärgården var jag hemma, men några flyttar till hit och dit blev det innan jag år 2002 bosatte mig på ön Grinda där jag fått jobb som naturvårdare och kunde arrendera ett litet jordbruk. Där trivdes jag med mitt arbete att ta hand om ön och djuren hjälpte till med att hålla markerna öppna och sin människa på gott humör. Men människan ledsnade till slut på öns tvära kast mellan hög- och ickesäsong och längtade tillbaka till Dalarna.

Jag fick tag på en gård att hyra utanför Avesta och flyttade dit med djur och hela konkarongen, hösten 2015. Jag fortsatte där med mitt minijordbruk. Slet mig förtvivlad emellanåt på den fallfärdiga gården, men myste med djuren. Jag hade under många år tänkt att jag ville pausa djurhållningen. Inte göra mig av med djuren, utan bara pausa. Testa något annat en stund för att kunna komma tillbaka till just mina djur igen, om det där andra inte var för mig. Men det går inte bara att pausa. Rätt vad det var så tog jag ändå beslutet att sälja mina djur. Jag längtade efter ett friare liv, att slippa vara bunden till gården varje dag, morgon och kväll.

Djuren flyttade våren 2018 och nog saknar jag dem ibland, men jag har aldrig ångrat mitt beslut. Jag själv köpte ett hus i mina uppväxttrakter, med tystnad och sjöutsikt. Jag jobbar nu på en KRAVmjölkgård i närheten och gosar med min favoritko så ofta jag kan. Hon påminner om min Vildros, buffas på samma sätt.

Kossan på bilden är varken min favorit på jobbet eller min Vildros, utan en fjällko jag träffade under ett lieslåtterarbete på Ärteråsens fäbodar.

Kontakta mig

Bästa sättet att kontakta mig är genom att fylla i kontaktformuläret . Jag svarar så fort jag kan, oftast inom ett dygn.

Mark och Kupa, Kajsa Markne, Trollbo 32, 776 91 Hedemora. kajsamarkne@hotmail.com 070-271 60 62                                          © Copyright Mark och Kupa